• darkblurbg
  Kunstgebittenzorg
  Gevestigd in Naarden, het adres voor reparatie of vervaardiging van een nieuw kunstgebit
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg

Een gebitsprothese wordt ook wel kunstgebit genoemd en komt voor in verschillende uitvoeringen. Wanneer u over een prothese beschikt maar deze aangepast of gerepareerd moet worden kunt u bij ons terecht. Ook wanneer u een geheel nieuwe prothese nodig heeft, bent u bij ons aan het goede adres.

 

Reparatie of rebasing kunstgebit

Doordat uw kaken blijven slinken, zal de pasvorm van uw kunstgebit na 5 tot 10 jaar niet meer goed zijn. Hierdoor krijgt u op bepaalde punten in uw kaak vervelende pijnklachten. Bovendien is de kans op een breuk van het kunstgebit groter. Als de pasvorm is verminderd is, herstellen wij uw kunstgebit door de volledige basis te vernieuwen. Dit heet rebasing.

Wanneer uw kunstgebit gebroken is of er is een stukje af, repareren wij het. We begrijpen dat u uw prothese niet te lang kunt missen, daarom streven we naar een zo snel mogelijk herstel.

 

Volledige prothese

Het kan zijn dat uw eigen gebit in zo’n slechte toestand is, dat alle tanden en kiezen getrokken moeten worden en een volledige prothese noodzakelijk is. Een volledige prothese bestaat uit een plaat van kunsthars, waarop de tanden en kiezen bevestigd zijn. Deze plaat ligt op de kaak en u ziet nauwelijks tot geen verschil met ‘echte’ tanden en kiezen. De prothese is uitneembaar en ‘zuigt’ zich als het ware vast aan uw kaak door het speeksel in uw mond.

 

Partiële prothese

Wanneer u slechts voor enkele tanden of kiezen een prothese nodig heeft, spreken we van een partiële prothese. Er bestaan 2 verschillende partiele protheses:

 • De kunststof plaatprothese

Deze prothese is geheel van kunststof gemaakt en bestaat uit een plaatje met daarop de tanden of kiezen. Om de plaatprothese beter op zijn plek te laten zitten, is het mogelijk om het vast te zetten aan bestaande tanden of kiezen met behulp van haakjes. De kunststof plaatprothese wordt vaak ingezet als noodvoorziening of als voorloper op een volledige prothese.

 • De frame prothese

De frame prothese bestaat uit een metalen frame van chroomkobalt of titanium, met daarop de tanden of kiezen. De prothese wordt aan uw eigen tanden of kiezen vastgezet met verbindingsbeugels en ankers. Uw tanden en kiezen moeten dus wel voldoende sterk zijn om deze constructie te kunnen dragen.

 

Implantaat  (klikgebit)

Eén van de meest voorkomende klachten bij mensen die een volledige prothese dragen, is het loszitten van het kunstgebit. Wanneer dit blijvende problemen geeft, een zogenaamd ‘klikgebit’ uitkomst geven. Een klikgebit is een gebitsprothese die op de kaak wordt ‘geklikt’ d.m.v. implantaten.

Implantaat: wat is dat?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium, die wordt vastgeschroefd in de kaak. In de meeste gevallen is 2 implantaten voldoende om het klikgebit goed op zijn plaats te houden. Het plaatsen van de implantaten wordt uitgevoerd door een implantoloog of kaakchirurg en gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Uiteraard zorgen wij voor een verwijzing naar een implantoloog of kaakchirug.

 

Kosten en vergoeding kunstgebit

De kosten voor de werkzaamheden aan uw prothese, worden grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de voorwaarden vanuit een aanvullende verzekering, kunt u een extra vergoeding krijgen. Het eigen risico is wel van toepassing op al onze behandelingen, in 2023 is deze vastgesteld op € 385,-  Meer informatie over de kosten en vergoeding voor een kunstgebit.

 

Verwijzing kunstgebit

Voor een volledige prothese heeft u geen verwijzing naar onze praktijk nodig. Heeft u een partiele prothese of implantaat (klikgebit) nodig? Dan is een verwijzing wél  noodzakelijk. Vraag ernaar bij uw tandarts of implantoloog.

 

Informatie over gebitsprotheses

De ONT (Organisatie van Nederlandse Tandprothetici) heeft verschillende brochures ontwikkeld waarin u informatie over een (nieuwe) prothese rustig kunt nalezen. Deze brochures zijn voor u ook beschikbaar:

 • Wat doet een tandprotheticus precies en hoe ziet een behandeling eruit?
 • Informatie over een nieuw kunstgebit
 • Informatie over een kunstgebit op implantaten (klikgebit)
 • Kwaliteit van leven met implantaten

Download brochure

Moet uw prothese aangepast of gerepareerd worden of heeft u een nieuwe prothese nodig? Neem dan vrijblijvend contact op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.